Održane edukativne aktivnosti projekta

U periodu od 11. do 20. svibnja uspješno su održana predavanja i radionice u općini Jakovlje, Zagrebačkoj županiji te u gradu Dubrovniku. Na predavanjima pod nazivom „Zakonski okvir prostornih planova i pravo na pristup informacijamaradionica-jakovlje“ i „Prostorni planovi i sudjelovanje javnosti“ su predstavnici civilnog sektora, lokalnih vlasti te građani informirani o ulozi i važnosti prostornih planova te kako i na koji način javnost može sudjelovati u procesima donošenja istih. Partner iz Slovenije predstavio je ulogu geografskih informacija kao dijela e-uprave i važnost uloge organizacija civilnog društva – europska iskustva.

Sudionici radionica „GIS u prostornom planiranju“ naučili su što je to GIS (Geografsko Informacijski Sustav), način njegove primjene te kako lakše iščitavati prostorne planove i analizirati ih pomoću GIS alata.

U sklopu radionica održana su i predavanja “CAD2GIS” i “Geoservisi” u kojima su prikazani alati za lakšu konverziju podataka u željeni format i model podataka, te njihovo objavljivanje putem WMS i WFS servisa.radionice-dbk

Uz DEŠU, nositelja projekta, partneri u provedbi projekta su Institut za GIS iz Zagreba, Grad Dubrovnik – UO za urbanizam , prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Općina Jakovlje i Zavod CEKTRA iz Maribora. Suradnici na projektu su Zavod za prostorno uređenje DNŽ i EUROGI – Europska krovna udruga za geografske informacije.

Zajedničkim djelovanjem partnera i suradnika u narednim mjesecima izgraditi će se interaktivni i edukativni GIS portal – Urban planning portal, koji će omogućiti bolju komunikaciju lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i građana u oblasti prostornog planiranja.

Građani koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati mogu pronaći materijale s radionica i predavanja na sljedećem linku: UP4C materijali.

predavanja